volgers

donderdag 6 juni 2013

ode aan israel op je bord.

piep

Zoals jullie weten is mijn tweede "thuisland" het mooie Israel.

Gisteren maakte ik een heerlijke salade die ik daar leerde kennen,


Het is een salade van jonge spinazieblaadjes met een vinaegrette, sinaasappel en noten

Simpel maar verassend.

Je maakt een vinaegrette van olijfolie, azijn, ik nam een honing-gemberazijn) beetje mosterd, zout en peper en de helft van het sap dat je opvangt als je een sinaasappel "a vive" pelt,

voor wie dit niet kent,
schil met wit vlies van sinaasappel verwijderen en dan partjes tussen vliesjes uitsnijden,
overgebleven membraan goed uitknijpen

Je giet de vinaegrette over de salade en mengt dit voorzichtig onder de blaadjes.
Dan garneer je met de sinaasappelpartjes en zoute pindas en zoete noten, je weet wel met een suikerjasje.

En dan proef je de heerlijke combinatie van zuur, zout, zoet....heerlijk gewoon.

Het past bijvoorbeeld goed bij gegrilde kip,
maar ook bij een steak.

dat deed ik gisteren ,
Ik maakte bij de steak een roomsausje,
Met grand marniér, de rest van het sinaasappelsap, room, zout en peper en enkele druppels citroensap

gebakken nieuwe aardappeltjes passen er perfect bij.

happy cooking

ps. vandaag moet ik het stellen met ziekenhuiskost,
dus wat is het heerlijk om toch over lekker eten te schrijven.

handwerken doe ik hier ook wel hoor,
de eerste sjaal is bijna klaar

en de krokodil wordt elke dag groter.

knufje mieke





5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het voordeel met ziekenhuiseten is, Mieke, je moet niet zelf achter de kookpotten staan. En daardoor heb je meer tijd voor de sjaal! :) Sterkte! lieve groet, Linda

quiltingmieke zei

piep

tja das waar anoniemtje, maar ik sta graag achter mn kookpotten...

dus het kartonnen broodje smaakte....naar karton...

knuffie miEke

Ineke zei

Lekker, deze variant ga ik zeker maken!

Ik maak ook vaak salade met sinaasappels en feta, als sla gebruik wat ik de koelkast heb en maak dan een vinaigrette met een beetje olijfolie, honing, paar druppels balsamico en peper, geen zout omdat de feta al zout is. Is ook heel erg lekker.

In het ziekenhuis smaakt alles naar karton en plaksel, dan heb je als je lekker kookt wel een nadeel, :-) sterkte ermee!

Ineke zei

In de vinaigrette ook sinaasappelsap, was ik vergeten te typeren.

quiltingmieke zei

piep

mmm klinkt lekker Ineke

knufje